I 2013 sa Kaizer’s Orchestra takk for seg med en heftig turne som var temmelig utsolgt over hele landet. Vi gir deg litt informasjon om et av Norges beste rockeband. 

Kaizer’s Orchestra ble startet i Bergen i 2000, av Janove Ottesen og Geir Zahl. Både Ottesen og Zahl kommer fra jæren hvilket har preget låtmaterialet deres på mnage vis, deriblant synger vokalist Ottesen på kav jærsk. Men det har ikke stoppet bandet i fra å gjøre det stort både i inn og utland. På sine 10 studioalbum har de vunnet 4 spellemannspriser og de ble årets spellemann i 2012. De holdt sin siste konsert i Stavanger den 14 september 2013.

Bandet besto av Janove Ottesen, Rune Solheim, Helge Risa og Geir Zahl som også hadde vært med i bandene Blod, snott & juling og bandet Gnom. Men hvordan fikk de navnet Kaizer’s Orchestra? Navnet ble inspirert av en strofe i låten Bastard av Gnom. Den samme sangen var også preget av en olje-tønne solo, noe som har blitt ett av Kaizer’s varemerker, sammen med gassmaska.

Låtmaterialet til Kaizer’s er utrolig variert, men alt henger sammen i et surrealistisk univers, hvor det meste handler om krigen og alt som hadde med den  gjøre. I 2001 kom deres første album ”Ompa til du dør” og kritikerne var fra seg av begeistring, det var også publikum som sørget for at albumet lå på VG-lista i 49 uker totalt.  I videoen til Kontroll på Kontinentet hadde de hentet inn blant annet Kristoffer Joner og videoen gir virkelig en følelse av et surrealistisk univers preget av krig.

Evig pint

To år senere, kom deres oppfølger Evig Pint som kjapt gikk rett inn på første plassen på VG-lista. Når bandet fikk kontrakt med Universal Records og albumet Maestro ble sluppet, åpnet Europa armene sine og tok godt i mot det rare bandet fra Norge. De fikk spille på Vega i København og Roskildefestivalen hvor de i 2006 fikk opptre på hovedscenen for 50 000 mennesker.

Lydbildet deres er preget av alt fra sigøynermusikk til punkrock og ompamusikk. Tekstene er inspirert av Tom Waits sine mørke og intense tekster. I 2008 ga de ut albumet Maskineri som også var preget av pumpeorgel og bruk av oljefat og skrapmetall som perkusjon.

De har også hatt noen interessante pr-stunt som for eksempel det å gi ut en plate som bare var tilgjengelig for salg i en uke, men som allikevel klarte komme seg inn på toppen av VG-lista. Dette var albumet Våre demoner som ble spilt inn på jæren og inneholdt 11 sanger som bandet har spilt inn tidligere, men aldri brukt på noen av albumene.

Deres siste prosjekt med triologien Violeta Violeta som ble utgitt i løpet av 2011 og 2012. for å få pengene til å lage dette albumet spilte bandet en firedagers turne som gikk innom Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim. De fremførte så hele Violeta Violeta volum 2 under Øyafestivalen i 2011, tre måneder før den faktiske utgivelsen.

Bandet har lagt opp, men de er fremdeles et av Norges beste rockeband!